Denná Tlač

Šesť farieb jedál, ktoré vám z taniera prinesú zdravie do tela

Šesť farieb jedál, ktoré vám z taniera prinesú zdravie do tela

Keď sa v obchode prejdete uličkou s čerstvým ovocím a zeleninou, nemôžete si nevšimnúť, že všade žiaria tie najpestrejšie farby. Nie je to úplne náhodné, dokonca presne naopak.

Ovocie a zelenina získavajú svoje sfarbenie fytochemikáliami, prírodnými bioaktívnymi zlúčeninami, ktoré okrem toho, že im dodávajú pútavý odtieň, podporujú aj zdravie.

Zatiaľ čo každá farba poskytuje určité výhody, v kombinácii s inými farbami sú účinky na vaše zdravie ohromujúce. Preto je dôležité jesť širokú škálu farieb.

Uznávaný gastroenterológ Ladislav Kužela má na dúhu na tanieri jasný názor. „Doslova do sýtosti nakŕmite svoj mikrobióm. A ten je základným stavebným prvkom celkového zdravia, či už toho telesného, ale aj duševného,“ píše na svojej stránke.

Kužela však rozhodne nie je jediným doktorom, ktorý takéto stravovanie každému odporúča. Klinická dietologička Jennifer Ventrelle, ktorá pracuje v oddelení preventívnej medicíny a klinickej výživy v Rush University Medical Center v Chicagu, radí naplniť aspoň tri štvrtiny taniera na obed a večeru zeleninou.

„Ale to, akú zeleninu a ovocie jete, je rovnako dôležité ako to, ako často ich jete. Je to preto, že rôzne farby majú rôzne zdravotné výhody,“ pokračuje.

Rovnako tak dietologička Karolína Hlavatá z českého portálu vimcojim.cz jednoznačne odporúča pestrú paletu farieb aj pre deti.

„V detskej výžive často chýba kyselina listová, ktorá je v detstve dôležitá predovšetkým pre tvorbu červených krviniek. Nedostatočný príjem kyseliny listovej sa týka najmä mladších detí, ktorým v príkrmoch často chýba tmavo zelená zelenina.“

Praktickým radcom je skrátka riadiť sa farbami v jedálničku, aby obsahoval ovocie a zeleninu aspoň všetkých odtieňov dúhy.

Čo to je? Lykopén je červený karotenoidný pigment.

3 najvýznamnejšie účinky na telo:

5 najbohatších prírodných zdrojov:

Čo to je? Allyl sulfid je najmä antioxidant, známy pre svoje zdravotné účinky.

3 najvýznamnejšie účinky na telo:

5 najbohatších prírodných zdrojov:

Čo to je? Flavonoidy predstavujú veľkú skupinu rastlinných pigmentov. Často sa nachádzajú na vonkajších obalových vrstvách rastlín.

3 najvýznamnejšie účinky na telo:

5 najbohatších prírodných zdrojov:

Čo to je? Betakarotén je provitamín A, karotenoid, ktorý telo premieňa na vitamín A.

3 najvýznamnejšie účinky na telo:

5 najbohatších prírodných zdrojov:

Čo to je? Resveratrol je polyfenol, prírodný antioxidant, ktorý pomáha dlhovekosti.

3 najvýznamnejšie účinky na telo:

5 najbohatších prírodných zdrojov:

Čo to je? Folát je vitamín B9, ktorý je dôležitý pre syntézu DNA a iné genetické materiály.

3 najvýznamnejšie účinky na telo:

5 najbohatších prírodných zdrojov:

Čo to je? Lutein je karotenoid, ktorý je dôležitý pre zdravie očí.

3 najvýznamnejšie účinky na telo:

5 najbohatších prírodných zdrojov:

Smoothies

Pridajte malé množstvo červených jahôd do banánového smoothie. Banány prevažujú a jahody dodajú len jemný dotyk sladkosti.

Jogurt

Modré čučoriedky do bieleho gréckeho jogurtu. Čučoriedky sa dobre zmiešajú s jogurtom bez výrazného zmenenia chuti.

Ovsená kaša

Kúsok zeleného kiwi do ovsených vločiek s hnedým cukrom a škoricou. Kiwi dodá len jemný kyslastý podtón.

Ovocný šalát

Pár kúskov červeného granátového jablka do šalátu s oranžovým mangom. Granátové jablko pridá jemnú chrumkavosť bez výraznej zmeny chuti.

Cottage cheese

Žltý ananás do cottage cheese s hroznom. Ananás sa dobre mieša s krémovou textúrou a sladkosťou hrozna.

Palacinky

Oranžové kúsky mandarínky do cesta na palacinky. Mandarínky pridajú jemný citrusový nádych, ktorý nezmení základnú chuť palaciniek.

Šaláty

Červené maliny do zeleného listového šalátu s avokádom. Maliny dodajú len jemný kyslastý dotyk.

Granola

Fialové čučoriedky do granoly s medom a orechmi. Čučoriedky sa dobre miešajú so sladkou a chrumkavou granolou.

Cottage cheese

Kúsky ružového grapefruitu do cottage cheese s medom. Grapefruit dodá jemnú kyslosť, ktorá sa stratí medzi sladkou chuťou medu a krémovou konzistenciou cottage cheese.

Chia puding

Kúsky červeného jablka do chia pudingu s vanilkou. Jablko dodá chrumkavosť bez zmeny hlavnej chuti pudingu.

Najnovšie Články