Prebiotiká a probiotiká, aký je medzi nimi rozdiel a skutočné účinky na naše zdravie
15. Augusta 2024, 9:35V posledných rokoch sa význam prebiotík a probiotík výrazne zvýšil v kontexte udržiavania zdravého životného štýlu. Napriek tomu, že sú často považované za to isté, tieto zložky majú odlišné úlohy v našom zdraví.
Probiotiká: Ide o živé baktérie, ktoré sa vyskytujú v niektorých potravinách alebo doplnkoch. Tieto baktérie poskytujú rôzne zdravotné výhody.
Prebiotiká: Sú to látky pochádzajúce z určitých typov sacharidov (najmä vlákniny), ktoré človek nedokáže stráviť. Prospešné baktérie v našom čreve však túto vlákninu využívajú.
Črevné baktérie, súhrnne označované ako črevná flóra alebo črevná mikroflóra, vykonávajú v tele mnoho dôležitých funkcií. Správnu rovnováhu týchto baktérií pomáha zabezpečiť konzumácia vyváženého množstva probiotík a prebiotík. Tieto látky sú rovnako dôležité a spolupracujú v symbiotickom vzťahu. Prebiotiká zabezpečujú živiny pre probiotiká, čo im umožňuje rásť a efektívne fungovať. Tento vzťah pomáha udržiavať rovnováhu medzi rôznymi druhmi mikroorganizmov v črevách, čo je nevyhnutné pre zdravé trávenie a prevenciu rôznych ochorení.
Ako bolo spomenuté vyššie, dobré baktérie v našom tráviacom trakte nás chránia pred škodlivými baktériami a plesňami. Podporujú imunitný systém, môžu zmierňovať príznaky depresie a pomáhať pri riešení obezity. Prispievajú tak k celkovému zdraviu nášho organizmu. Okrem toho niektoré črevné baktérie tvoria vitamín K a mastné kyseliny s krátkym reťazcom.
Mastné kyseliny s krátkym reťazcom sú hlavným zdrojom živín buniek vystieľajúcich hrubé črevo. Podporujú silnú črevnú bariéru, ktorá pomáha zadržiavať škodlivé látky a vírusy. To tiež pomáha znižovať zápal a môže mať potenciál znižovať riziko vzniku rakoviny
Na rovnováhu dobrých a zlých črevných baktérií má kľúčový vplyv naša každodenná strava. Napríklad vysoký príjem cukru a tukov môže podporiť rast negatívnych baktérií a prispieť tak k vzniku inzulínovej rezistencie a ďalších ochorení. Naopak, strava bohatá na vlákninu, čerstvé ovocie a zeleninu môže podporovať rast prospešných baktérií v našom čreve.
Na zdravie črevnej mikroflóry vplýva aj užívanie antibiotík, najmä ak sa užívajú v detstve a dospievaní.
Keďže prebiotiká sú druhom vlákniny, prirodzene sa nachádzajú v zelenine, ovocí a strukovinách. Tu sú príklady potravín s vysokým obsahom prebiotickej vlákniny:
– strukoviny, fazuľa a hrach
– špargľa
– ovos
– banány
– bobuľovité ovocie
– batáty
– cibuľa, cesnak a pór
Kde nájdeme probiotiká?
Probiotické potraviny sú tie, ktoré prirodzene obsahujú užitočné baktérie. Patria sem napríklad tieto nasledujúce produkty:
– jogurt
– fermentované potraviny ako kvasená kapusta,
– nepasterizované nakladané uhorky či iná zelenina
Pri výbere probiotických doplnkov je dôležité zvážiť typ a množstvo baktérií, ktoré obsahujú. Nie všetky doplnky sú vytvorené rovnako a niektoré môžu byť účinnejšie ako iné. Je tiež dôležité konzultovať prípadný prísun probiotík so zdravotníckym odborníkom, hlavne ak trpíme určitými zdravotnými problémami.
Najmä v prípade histamínovej intolerancie treba byť pri výbere doplnkov opatrný a siahnuť po správnych produktoch. Napríklad HIT PROBIO sú jedinečnou zmesou 4 priateľských bakteriálnych kmeňov, ktoré regulujú hladinu histamínu. Tieto probiotiká harmonizujú naše trávenie, v kombinácii s ioy. GOOD GUT a ioy. BOOST efektívne zmiernia existujúcu potravinovú citlivosť alebo histamínovú intoleranciu, dlhodobo regulujú histamín pri už existujúcej potravinovej citlivosti alebo histamínovej intolerancii, podporujú tiež obnovu črevnej steny a jej optimálny stav.
Udržiavanie zdravej rovnováhy medzi probiotikami a prebiotikami v strave je teda kľúčové pre podporu dobrého zdravia. Táto rovnováha pomáha chrániť telo pred infekciami, zlepšuje trávenie a môže mať pozitívny vplyv na duševné zdravie a celkovú pohodu.