Denná Tlač

7 potravinových intolerancií, o ktorých mnohí z nás netušia, trpíte nimi aj vy?

7 potravinových intolerancií, o ktorých mnohí z nás netušia, trpíte nimi aj vy?

Dokážu nám znepríjemňovať život a často netušíme, že ich máme. Pritom týchto 7 potravinových intolerancií môže postihovať až 20 percent svetovej populácie.

Téma potravinových intolerancií je v posledných rokoch stále aktuálnejšia, pričom často prichádza do popredia v rámci diskusií o zdravej výžive a kvalite života. Odhaduje sa, že až 20 percent svetovej populácie môže mať túto zdravotnú komplikáciu.

Potravinová intolerancia je stav, ktorý dokáže značne zhoršiť náš každodenný život. Jej príznaky sa mnohokrát zamieňajú s potravinovou alergiou, preto je ju ťažké odhaliť. Zatiaľ čo alergia predstavuje imunitnú reakciu organizmu na niektoré látky v potravinách, intolerancia je neschopnosť tráviť určité zložky potravín, ako sú cukry alebo tuky. Správne diagnostikovanie potravinovej intolerancie komplikuje tiež skutočnosť, že niektoré jej príznaky sa objavujú až po 48 hodinách od konzumácie problematickej potraviny. Tu je 7 potravinových intolerancií, ich príznaky a tipy, ako s nimi žiť.

Jednou z najčastejších intolerancií je intolerancia na lepok. Ide o bielkovinu nachádzajúca sa v obilninách ako pšenica, jačmeň, raž a tritikale (hybrid pšenice, pozn. redakcie). Aj keď mnohí z nás môžu konzumovať tieto obilniny bez problémov, niektorí jedinci môžu mať na ne negatívne reakcie. Lepok môže spôsobovať viacero komplikácií, ako je napríklad celiakia, neceliakálna citlivosti na lepok a alergia na pšenicu.

Alergia na pšenicu sa často zamieňa s celiakiou kvôli podobným príznakom. Líšia sa tým, že alergia na pšenicu vytvára alergiu produkujúcu protilátku proti proteínom v pšenici, zatiaľ čo celiakia je spôsobená abnormálnou imunitnou reakciou najmä na lepok. V prípade neceliakálnej citlivosti na lepok ide o miernejšiu formu potravinovej intolerancie na túto zložku v potravinách.

Najčastejšie príznaky potravinovej intolerancie na lepok:

Laktóza, cukor v mliečnych výrobkoch, môže spôsobovať komplikácie najmä pri trávení mnohým ľuďom. Známymi príznakmi sú bolesť brucha, nevoľnosť, nadúvanie, plynatosť, kŕče v žalúdku a hnačka. Intoleranciu možno diagnostikovať niekoľkými spôsobmi, vrátane laktózového tolerančného testu, laktózového dychového testu alebo testu pH stolice. Ak si myslíte, že máte intoleranciu na laktózu, vyhnite sa mliečnym výrobkom, ktoré obsahujú laktózu, ako je mlieko.

Intoleranciou na mliečne výrobky trpí až 65 percent svetovej populácie, preto ide o celkom bežný jav. Ak ste náchylní k laktózovej intolerancii a nechcete sa celkom vzdať mliečnych produktov, vhodnejšie na konzumáciu sú pre vás vyzreté syry alebo fermentované produkty, ako je kefír, pretože obsahujú menej laktózy.

Jedná sa o ďalšiu chemikáliu, ktorá sa používa hlavne ako konzervačná látka v potravinách, nápojoch a niektorých liekoch. Sulfity sa prirodzene vyskytujú tiež v niektorých potravinách, ako je napríklad hrozno a vyzreté syry. Väčšina ľudí tieto látky nachádzajúce sa v potravinách a nápojoch toleruje, no niektorí ľudia sú na tieto chemikálie citliví. Citlivosť na sulfity alebo siričitany je najčastejšia u ľudí s astmou. Bežné príznaky intolerancie sú:

Sulfity môžu dokonca u astmatických pacientov spôsobiť zúženie dýchacích ciest a v závažných prípadoch môžu viesť k život ohrozujúcim reakciám.

Aj najobľúbenejší nápoj s obsahom kofeínu, ako je káva, môže byť pre niektorých z nás nedostupným. Citlivosť na kofeín je však iná ako alergia na kofeín, ktorá súvisí s imunitným systémom.

Ľudia s precitlivenosťou na kofeín môžu po konzumácii aj malého množstva kofeínu pociťovať nasledujúce príznaky:

FODMAP je skratka pre skupinu sacharidov s krátkym reťazcom, ktoré sú v niektorých potravinách. FODMAP sa v tenkom čreve zle vstrebáva, preto putujú do hrubého čreva, kde sa používajú ako palivo pre tamojšie črevné baktérie. Tie rozkladajú alebo „fermentujú“ FODMAP, čo vytvára plyn a spôsobuje nadúvanie a nepríjemnosti.

Príznaky intolerancie na FODMAP zahŕňajú nadúvanie, hnačka alebo zápcha, bolesť brucha, plynatosť. Intolerancie na FODMAP sú veľmi časté u ľudí so syndrómom dráždivého čreva. Presnejšie až 86 percent ľudí s týmto zdravotným problémom trpí na túto potravinovú intoleranciu.

V prípade, ak medzi nich patríte i vy, vyhnite sa potravinám s vysokým obsahom FODMAP, ako sú jablká, mäkké syry, med, mlieko, chlieb, artičoky, strukoviny a pivo.

Aj keď sú salicyláty prirodzenou súčasťou mnohých potravín a majú protizápalové vlastnosti, pre niektorých ľudí môžu znamenať komplikácie ako upchatý nos, hnačka, astma, zápal prínosových dutín, nosové a prínosové polypy a akné.

Salicyláty sa zo stravy nedajú úplne odstrániť, no pomôcť môže, ak sa budete vyhýbať potravinám s vysokým obsahom salicylátov, ako sú korenie, káva, hrozienka a pomaranče, ako aj kozmetike a liekom, ktoré salicyláty obsahujú.

Ide o chemickú látku v tele, ktorá hrá úlohu v imunitnom, tráviacom a nervovom systéme. Pomáha chrániť organizmus pred infekciou vytvorením okamžitej zápalovej reakcie na alergény. Ak nemáte intoleranciu na histamín, túto látku ľahko z tela vylúčite. Niektorí ľudia však nedokážu histamín správne odbúrať, čo spôsobuje jeho hromadenie v tele. Najčastejšou príčinou histamínovej intolerancie je zhoršená funkcia enzýmov zodpovedných za rozklad histamínu — diaminooxidázy a N-metyltransferázy.

Príznaky histamínovej intolerancie sú napríklad bolesti hlavy, nadúvanie, kŕče v žalúdku, ekzém alebo akné, úzkosť, svrbenie, tráviace ťažkosti, hnačka či nízky krvný tlak.

Ľudia s intoleranciou na histamín by sa mali vyhýbať potravinám s vysokým obsahom tejto prírodnej chemikálie, a to sú fermentované potraviny, údené mäsové výrobky, citrusové ovocie, kysnuté potraviny, ocot, zrejúce syry či údené ryby.

Naopak zmierniť tento stav pomáhajú výživové doplnky, ktoré vďaka obsahu správnych výživových látok blokujú uvoľňovanie histamínu a zároveň zmierňujú zápal v tele. Takým je napríklad nápoj z akáciovej vlákniny a biologicky aktívnych látok obsiahnutý v ioy.GOOD GUT a tiež ioy. BOOST, ktorý je účinným antihistaminikom. Tieto výnimočné produkty revitalizujú bunky, ktoré vystielajú vnútornú časť čreva (zápalom vyvolané zmeny), ozdravujú mikrobiotu, znovuobnovujú rovnováhu zápal vyvolávajúcich a protizápalových signálov.

Zlepšiť celkovú pohodu a zdravie pomáha tiež unikátna zmes 4 priateľských bakteriálnych kmeňov, ktoré regulujú hladinu histamínu – ioy. HIT PROBIO. Tieto probiotiká harmonizujú vaše trávenie v kombinácii s ioy. GOOD GUT a ioy. BOOST účinne zmiernia existujúcu potravinovú precitlivenosť alebo histamínovú intoleranciu, dlhodobo regulujú hladinu histamínu pri už existujúcej potravinovej precitlivenosti alebo histamínovej intolerancii, podporujú obnovu črevnej steny a udržujú jej optimálny stav.

Tento článok nie je autorským obsahom SITA.sk. Bol dodaný klientom, uverejnený ako platený PR článok.

Najnovšie Články