Denná Tlač

Domáce

Matovič vyzval Šutaja Eštoka na odstúpenie. Návrh zákona o RTVS podľa neho provokuje ľudí, ktorí sú za demokraciu (video)

Matovič vyzval Šutaja Eštoka na odstúpenie. Návrh zákona o RTVS podľa neho provokuje ľudí, ktorí sú za demokraciu (video)

Hnutie Slovensko vyzýva ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) na odstúpenie. Na tlačovom brífingu na jeho odstúpenie vyzval predseda hnutia Slovensko Igor Matovič, a to v kontexte stredajšieho atentátu na predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) počas výjazdového rokovania vlády v Handlovej.Šutaj Eštok by mal podľa neho „vytiahnuť hlavu z piesku„, prijať za to zodpovednosť a odstúpiť aj z úcty k samotnému Ficovi. Líder hnutia Slovensko zdôraznil, že v inom demokratickom štáte by minister vnútra po takejto udalosti podal demisiu. Poukázal tiež na to, že samotný Robert Fico pred časom sám upozorňoval na to, že sa čosi také môže stať.„Aký väčší dôkaz zlyhania ministra vnútra ešte potrebujeme?“ spytoval sa a dodal, že väčší dôkaz neexistuje.Vyzval tiež vládnu koalíciu na stiahnutie „provokatívnych“ návrhov zákonov z parlamentu, poukázal najmä na legislatívu týkajúcu sa verejnoprávneho telerozhlasu. Daný návrh podľa neho burcuje ľudí, ktorí sú za demokraciu a spravodlivosť.„Provokovať v takejto situácii ľudí tým, že napriek tomu, čo sa stalo, budú chcieť zobrať slobodu novinárom a zamestnancom vo verejnoprávnych médiách, a budú chcieť urobiť z verejnoprávnych médií otrokov alebo sluhov svojej vládnej moci, je prejav toho, že vôbec nemyslia svoje slová o tom, že chcú zabezpečiť pokoj, vážne,“ vyjadril sa.Matovič opätovne odsúdil útok na premiéra Roberta Fica, zopakoval, že sú politickí súperi, no to, čo sa stalo, sa stať nemalo. Rovnako mu opäť poprial skoré uzdravenie.Taktiež potvrdil, že jeho hnutie sa zúčastní stretnutia politických subjektov, ktoré zvolali úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová a zvolený prezident Peter Pellegrini na utorok 21. mája.

Zobraziť viac...

Šport

Česko sa ako prvý tím na MS v hokeji 2024 posúva do štvrťfinále, istý je príchod Nečasa a na obzore sú Pastrňák aj Zacha (video)

Česko sa ako prvý tím na MS v hokeji 2024 posúva do štvrťfinále, istý je príchod Nečasa a na obzore sú Pastrňák aj Zacha (video)

Do tretice to už rakúskym hokejistom nevyšlo. Po tom, čo vzali bod Kanaďanom a všetky tri Fínom, dlho trápili aj domácich Čechov, ale napokon podľahli 0:4. Tento výsledok zároveň posúva Česko ako prvý tím na svetovom šampionáte v Prahe a Ostrave do štvrťfinále.Čechov môže tešiť aj to, že Petr Mrázek vychytal s 21 zásahmi shutout, resp. Ondřej Kaše a David Tomášek strelili svoje prvé góly na MS 2024.Česi viedli až do 36. min iba 1:0, ale potom dvoma gólmi v rozpätí 64 sekúnd zásluhou Dominika Kubalíka a Jakuba Fleka zlomili odpor Rakúšanov. Na začiatku tretej tretiny David Tomášek pečatil na 4:0 a česká definitíva postupu z A-skupiny bola na svete.„Vedeli sme, že Rakúšania budú sebavedomí po výsledkoch, ktoré dosiahli. Boli sme v strehu. Dôležitý bol gól zo správne odpískaného nájazdu v úvodnej časti, škoda, že sme nepridali ďalšie. Druhá tretina bola z našej strany trochu rozladená, ale strelili sme v nej dva góly. Tretia tretina bola naša najlepšia. Po štvrtom góle sme si to postrážili,“ zhodnotil tréner Radim Rulík pre české médiá.Ešte jeden príjemný bonus mal piatkový podvečer pre českých fanúšikov hokeja. Bolo ním potvrdenie príchodu útočníka Radima Nečasa z tímu NHL Carolina Hurricanes, ktorý by sa mal k spoluhráčom v reprezentácii pripojiť už v sobotu. Ihneď po vyradení Caroliny v druhom kole play-off absolvoval zdravotnú prehliadku a sadol do lietadla, ktoré v sobotu predpoludním malo pristáť v Prahe.Hráč síce nie je stopercentne fit, chce sa však ukázať pred domácimi fanúšikmi na MS. Teoreticky by mohol stihnúť už sobotňajší večerný duel Česka proti Veľkej Británii.„Uvidíme, ako sa bude cítiť. Tréneri si na to musia sadnúť. O jeho prínose pre mužstvo však nepochybujeme. Je to kanonier, pomôže nám aj v presilovkách, ktoré nám až tak nevychádzajú,“ uviedol generálny manažér českého tímu Petr Nedvěd na webe iDnes.cz.Keďže v noci z piatka na sobotu sa s play-off NHL rozlúčili aj hokejisti Bostonu, z tohto tímu by mohli českú reprezentáciu na MS posilniť útočníci David Pastrňák a Pavel Zacha. Zatiaľ sa nevie, či to tak bude, v priebehu soboty by mala zaznieť odpoveď. Faktom je, že Česi budú mať aj po príchode Nečasa stále dve voľné miesta na súpiske.

Zobraziť viac...

Zdravie a Lifestyle

Ako naštartovať pamäť po cievnej mozgovej príhode?

Ako naštartovať pamäť po cievnej mozgovej príhode?

Pamäť je kľúčovým aspektom kognitívnych funkcií a ak je narušená, môže to ovplyvniť nielen psychiku, ale aj mnohé stránky bežného života. Magisterka Annamária Szevecsek, psychologička špecializovanej nemocnice FBLR VITALITA n.o. Lehnice, hovorí: „Poruchy pamäti a komunikácie pacientov po porážke môžu spôsobiť ich emočnú nestabilitu a stres. Pacienti obyčajne pociťujú frustráciu, depresiu alebo úzkosť v dôsledku obmedzenej schopnosti plnohodnotne sa zapájať do života. Je dôležité, aby sa príbuzní snažili vytvoriť podnetné prostredie, ktoré podporí obnovu reči a pamäti pacienta.“Po cievnej mozgovej príhode môže dôjsť k rôznym typom porúch pamäti. Aké konkrétne prejavy sa vyskytnú, závisí od miesta a rozsahu postihnutia mozgu, závažnosti CMP a ďalších individuálnych faktorov. „Niektoré bežné prejavy porúch pamäti po CMP zahŕňajú napríklad poruchy krátkodobej pamäti, čo znamená, že pacienti majú ťažkosti s pamätaním si nových informácií, ktoré sa odohrávajú v danom okamihu. Môžu zabudnúť na to, čo im niekto pred krátkou chvíľou povedal, alebo na to, kde niečo uložili,“ spresňuje Mgr. Annamária Szevecsek, psychologička spomínanej nemocnice.Cievna mozgová príhoda môže mať vplyv aj na tzv. epizodickú pamäť, ktorá sa týka schopnosti pamätať si konkrétne udalosti alebo skúsenosti. „Pacienti môžu mať problémy s pamätaním si udalostí, ktoré sa stali v okamihu CMP a krátko po nej,“ vysvetľuje psychologička. „Ak je postihnutá oblasť mozgu zodpovedná za procedurálnu pamäť, pacienti môžu mať problémy s vykonávaním naučených pohybov a činností. To môže ovplyvniť ich schopnosť plniť rutinné úlohy,“ dopĺňa ďalšie nepríjemné následky spojené s porážkou skúsená odborníčka.Psychologička, ktorá denne prichádza do kontaktu s príbuznými a pacientmi po porážke, zdôrazňuje význam podnetného domáceho prostredia. Prostredie, v ktorom sa príbuzný alebo blízka osoba pacientovi aktívne venujú, môže podľa nej pozitívne ovplyvniť obnovu pamäti. Pomoc pacientovi s problémami pamäti a komunikácie vyžaduje pozornosť, trpezlivosť a empatiu. Najvýraznejšie zmeny sa obvykle udejú do dvoch rokov od CMP, ale každý prípad je jedinečný a žiada si individuálny prístup.RADY PSYCHOLOGIČKY PRE PRÍBUZNÝCH PACIENTOV PO CMP

Zobraziť viac...

Kultúra

Romantická dráma na toto leto: Bestseller Končí sa to nami prichádza ako film

Romantická dráma na toto leto: Bestseller Končí sa to nami prichádza ako film

Itafilm predstavuje ukážku romantickej drámy Končí sa to nami, ktorá príde do kín v auguste. Film vznikol podľa knižného bestselleru Colleen Hooverovej, ktorý v roku 2022 vyšiel a zarezonoval aj na Slovensku. Je to silný emotívny príbeh o odvahe robiť ťažké rozhodnutia a búrať generačné vzorce. Film režíroval Justin Baldoni podľa scenára Christy Hallovej. Spisovateľka Colleen Hooverová bola nadšená, ako „filmársky tím perfektne vystihol podstatu knihy, veľmi decentným a krásnym spôsobom.“Príbeh sa odvíja okolo Lily (Blake Lively) – mladej schopnej ženy, ktorá má život pred sebou. So svojím novým kvetinárstvom v Bostone a novou očarujúcou láskou Ryleom (Justin Baldoni, seriál Panenka Jane) ho vidí ružovo. Veľmi skoro však zisťuje, že pokiaľ sa nevysporiada s bolestnými spomienkami, bude ich nanovo zažívať aj v budúcnosti. Akú úlohu v Lilinom rozhodovaní zohrá jej prvá láska Atlas (Brandon Sklenar, Bitka o Midway, seriál 1923)?Obrovská popularita knihy u čitateľov vzbudzuje očakávania od filmového spracovania. Uvidíme, koľko fanúšikov si získa filmová podoba Končí sa to s nami. Každopádne, Blake Lively a jej manžel Ryan Reynolds to isto budú sledovať veľmi pozorne. Končí sa to nami totiž príde do kín 8. augusta, len pár týždňov po Reynoldsovej novinke Deadpool & Wolverine. A rodinný súboj o divácku priazeň môže začaťTrailer:EXKLUZÍVNE V KINÁCH OD 8. AUGUSTA 2024Informačný servis

Zobraziť viac...
Zobraziť viac...

AutoMagazín

Tajfún „odfúkol“ kvalifikáciu na Veľkú cenu Japonska, počasie v Suzuke „úradovalo“ aj v minulosti

Tajfún „odfúkol“ kvalifikáciu na Veľkú cenu Japonska, počasie v Suzuke „úradovalo“ aj v minulosti

Organizátori Veľkej ceny Japonska formuly 1 v piatok potvrdili, že pre obavy z blížiaceho sa tajfúnu Hagibis zrušili sobotňajší program na okruhu Suzuka.Pôvodne naplánovaný tretí tréning sa vôbec neuskutoční a kvalifikácia presunuli na nedeľu o 3.00 h SELČ. O štyri hodiny neskôr (o 7.10 h SELČ) sa uskutočnia hlavné preteky, v ktorých bude obhajovať minuloročný triumf Lewis Hamilton.„V dôsledku predpovedaného vplyvu tajfúnu Hagibis na VC Japonska 2019 sa spoločnosť Mobilityland a Japonská automobilová federácia (JAF) rozhodli zrušiť všetky aktivity naplánované na sobotu 12. októbra. Medzinárodná automobilová federácia (FIA) a Formula 1 podporujú toto rozhodnutie v záujme bezpečnosti divákov, pretekárov a všetkých ľudí na okruhu Suzuka,“ uvádza sa v oficiálnom vyhlásení na webovej stránke F1.Presunutie sobotňajšej kvalifikácie nie je v Japonsku ničím nevídaným. Z dôvodu nepriaznivého počasia sa v rokoch 2004 a 2010 takisto odjazdila až v nedeľu. Naposledy sa s touto situáciou najlepšie vyrovnali piloti Red Bullu, keďže kvalifikáciu i samotné preteky ovládol Nemec Sebastian Vettel pred austrálskym tímovým kolegom Markom Webberom.V piatkových tréningoch na 17. podujatie sezóny dominovali piloti Mercedesu, pričom v oboch prípadoch sa tešil z víťazstva Fín Valtteri Bottas. V prvom tréningu zdolal Lewisa Hamiltona o 76 tisícin sekundy, v druhom o rovnú desatinu. Pokiaľ by v nedeľu kvôli zlému počasiu nebolo umožnené odštartovať kvalifikáciu, poradie na štartovom rošte určia výsledky druhého tréningu.

Zobraziť viac...

Ekonomika

Americký akciový trh sa uzavrel zmiešane, indexy sa pohybovali okolo svojich rekordov

Americký akciový trh sa uzavrel zmiešane, indexy sa pohybovali okolo svojich rekordov

Americký akciový trh bol v piatok zmiešaný, no indexy sa pohybovali okolo svojich rekordov. Indexy na Wall Street stúpajú od jesene 2022, keďže americká ekonomika a zisky firiem sa dokázali udržať napriek vysokej inflácii, ťažkým účinkom vysokých úrokových sadzieb a obavám z recesie, ktorá sa zdala byť nevyhnutná a napokon neprišla.Priemyselný index Dow Jones po prvý raz uzavrel deň nad úrovňou 40-tisíc bodov, ktorú po prvý raz dosiahol vo štvrtok. V piatok si pripísal 0,3 percenta a uzavrel na úrovni 40 003,59 bodu.Index S&P 500 stúpol o 0,1 percenta na 5 303,27 bodu. Technologický Nasdaq si však pohoršil o 0,1 percenta na 16 685,97 bodu a index menších spoločnosti Russell 2000 oslabil o menej ako 0,1 percenta na 2 095,72 bodu.

Zobraziť viac...

Ostatné

Kariéra v zahraničí?  Vieme ako na to!

Kariéra v zahraničí? Vieme ako na to!

Uspieť v zahraničí nie je až ťažká veda. Pripravili sme pre vás príklady akým spôsobom môžete uspieť v zahraničí a naštartovať svoju kariéru. Začať pracovať v zahraničí bez znalosti jazyka je náročné. Môžu vás čakať len obmedzené pracovné príležitosti. Avšak ak sa za hranicami plánujete zdržať dlhodobo a máte väčšiu ambíciu, znalosť jazyka je nevyhnutná. Jeho ovládanie vám uľahčí návštevu úradov, obchodov či získanie nových kontaktov. Ak uvažujete nad odchodom do krajiny, kde sa hovorí inak ako anglicky, nemusíte vedieť domáci jazyk. Dobrá znalosť angličtiny je však v takomto prípade nevyhnutnosťou.Dlhodobý program EÚ na podporu vzdelávania, odbornej prípravy, mládeže a športu v Európe tzv. Erasmus+ už na Slovensku pomohol tisíckam mladých ľudí. Jeho rozpočet za posledné roky sa pritom zdvojnásobil. Europoslankyňa Katarín Roth Neveďalová vyzýva mladých ľudí aby sa do programu zapojili. Sama počas niekoľkoročného pôsobenia v Európskom parlamente hostila desiatky mladých ľudí zo Slovenska, pre ktorých bol program Erasmus odrazovým mostíkom k ich kariére. Sama je dôkazom, že ide o skúsenosť, ktorá dokáže zmeniť život a otvára dvere k novým možnostiam.Myslite na to, že základnou povinnosťou je prihlásenie do zdravotnej poisťovne krajiny v ktorej chcete pôsobiť. Ako zamestnanec totiž odvádzate zdravotné odvody v tej krajine, v ktorej vykonávate pracovnú činnosť a je vašou povinnosťou sa na Slovensku odhlásiť. Majte na pamäti, že vďaka EÚ môžete výrazne jednoduchšie pracovať či podnikať v zahraničí. Pred odchodom myslite aj na cestovné poistenie, odhláste sa z platby mestu či obci za smeti, vyžiadajte si výpis z registra trestov. Prísť vhod vám môže aj medzinárodný vodičský preukaz či referencie od vašich predchádzajúcich zamestnávateľov.Inšpirujte sa a urobte to ako ostatní. Príkladom je aj europoslankyňa Katarína Roth Neveďalová. Od mladosti pôsobila v rôznych mládežníckych organizáciách vďaka ktorým sa dostala aj do politiky a v čase svojho prvného zvolenia do Europského parlamentu sa stala historicky najmladšiou slovenskou europoslankyňou.Sama pochádza z vidieka a dostala sa do vysokej politiky. Malé mesto alebo vidiek nie je tak prekážkou vo vašej kariére. Stačí odvaha a chuť na sebe pracovať.Kariéra v zahraničí nie je len o oberaní jahôd. Trendy sa zmenili a dnes sa môžete uplatniť v zahraničí aj na lukratívnejších miestach. Štatistiky ukazujú, že Slováci sa najviac uplatnili na pozíciách v banke, administratíve, IT pozíciách či v medicínskej oblasti. Slováci sa najviac úspešní v krajinách ako je Nemecko, Rakúsko, Holandsko a samozrejme Česká republika.Informačný servis

Zobraziť viac...