
Najčastejšie nepravdy o výžive, ktorým verí väčšina Slovákov
4. Marca 2023, 9:30Medzi najčastejšie nepravdy o výžive patria aj tieto tvrdenia, ktoré sú bežnou súčasťou nášho života.
Mnohí z nás považujeme raňajky za najdôležitejšie jedlo dňa. Toto však nemusí platiť pre všetkých dospelých. Aspoň to tvrdí výskum z roku 2014. Štúdia napríklad naznačuje, že vynechanie raňajok môže mať za následok znížený príjem kalórií počas chudnutia. Ak dodržujete prerušovaný pôst, počas ktorého sa raňajky buď vynechávajú, alebo sa konzumujú neskôr v priebehu dňa, môže to mať množstvo výhod. Medzi ne patrí napríklad zlepšená kontrola hladiny cukru v krvi a zníženie zápalových markerov.
Vynechanie raňajok však neplatí pre rastúce deti a dospievajúcich alebo ľudí so zvýšenou potrebou živín, ako sú tehotné ženy a osoby s určitými zdravotnými problémami.
Aj keď vás niektorí výživoví poradcovia môžu presviedčať, že pri chudnutí a celkovom zdraví záleží na pomere makroživín vo vašej strave, tomuto úzkoprsému prístupu k výžive chýba väčší obraz. Správny pomer makroživín je síce pre naše zdravie prospešný z viacerých dôvodov, avšak najdôležitejším faktorom v každej strave je kvalita potravín, ktoré konzumujete.
Ľudia s obmedzujúcou diétou, ľudia s genetickými mutáciami, ako je metyléntetrahydrofolátreduktáza (MTHFR), osoby staršie ako 50 rokov a tehotné alebo dojčiace ženy sú ďalšími príkladmi skupín ľudí, ktoré môžu mať prospech z užívania konkrétnych doplnkov.
Doplnky s obsahom vlákniny môžu byť prospešné najmä v prípade zlepšenia tráviacich ťažkostí a kontroly hladiny cukru v krvi. No plne nenahrádzajú skutočné jedlo s vyšším obsahom vlákniny.
Patríte k ľuďom, ktorí s obľubou používajú doplnky s obsahom vápnika? Výskum však ukázal, že dopĺňanie vápnika takýmto spôsobom môže spôsobiť viac škody ako úžitku. Niektoré štúdie napríklad spájajú doplnky s obsahom vápnika so zvýšeným rizikom srdcových chorôb. Ďalšia štúdia dokonca tvrdí, že tieto doplnky neznižujú riziko zlomenín alebo osteoporózy, ako sa mnohí z nás nazdávajú.
Ak máte obavy z nedostatku príjmu vápnika, je lepšie zamerať sa na zdroje tejto cennej minerálnej látky v potrave, ako sú napríklad plnotučné jogurty, sardinky a fazuľa.