Denná Tlač

Aspartám zaradili do skupiny možných karcinogénov. Viete, že sa nachádza aj v známych nápojoch?

Aspartám zaradili do skupiny možných karcinogénov. Viete, že sa nachádza aj v známych nápojoch?

Aspartám je jeden z najpopulárnejšie využívaných sladidiel na celom svete, ktorý sa pridáva do rôznych potravín a nápojov. Nachádza sa v známych diétnych nápojoch, ako napríklad Coca-Cola Zero, Sprite Zero, Fanta Zero, či v známych žuvačkách Extra od Mars.

Agentúra Reuters informovala, že Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) so sídlom vo francúzskom Lyone, zaradila aspartám do skupiny 2B, ako možný karcinogén.

IARC po vykonaní štúdií zistili, že existuje možná súvislosť medzi konzumáciou aspartámu a hepatocelulárnym karcinómom, teda rakovinou pečene. Upozornila, že aspartám má niektoré chemické vlastnosti, ktoré môžu súvisieť s rakovinou.

„Skupina 2B je veľmi konzervatívna klasifikácia v tom, že takmer akýkoľvek dôkaz karcinogenity, akokoľvek chybný, zaradí chemikáliu do tejto alebo vyššej kategórie,“ vyjadril sa Paul Pharaoh, profesor epidemiológie rakoviny z Cedars Sinai Medical Center v Los Angeles.

Po dôkladnom a komplexnom preskúmaní aspartámu vedeckým výborom expertov WHO a Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo (JECFA) so sídlom v Ženeve, ktorí sa venujú hodnoteniu bezpečnosti prídavných látok v potravinách, nepotvrdili dôkazy o škodlivosti aspartámu. Zároveň JECFA stále odporúča, aby ľudia udržiavali spotrebu aspartámu na úrovni nižšej ako 40 mg/kg denne.

Therese Bevers, ktorá je riaditeľkou Centra pre prevenciu rakoviny na univerzite v Texase MD-Anderson Cancer Center v Houstone, uviedla, že „priberanie na váhe a obezita predstavuje oveľa väčší problém a výraznejší rizikový faktor, než by mohol byť aspartám.“

Podľa WHO súčasné úrovne spotreby aspartámu sú považované za bezpečné. Ako príklad uvádza WHO, osobu vážiacu 60 – 70 kg, ktorá by musela denne vypiť viac ako 9 – 14 plechoviek limonády, aby prekročila limity aspartámu na základe priemerného obsahu v týchto nápojoch. To je približne 10-násobne viac, ako konzumuje väčšina ľudí.

Najnovšie Články