Denná Tlač

9 potravín s vysokým obsahom tuku, ktoré sú veľmi zdravé

9 potravín s vysokým obsahom tuku, ktoré sú veľmi zdravé

Tuky dostali v posledných rokoch zlú nálepku a mnohí z nás sa im začali neoprávnene vyhýbať. Svoju zlú povesť získali najmä preto, že sú hlavným prispievateľom k vzniku srdcovocievnych chorôb. No nie sú tuky ako tuky. Niektoré potraviny napriek svojmu dosť veľkému podielu tukov vedia byť pre nás veľmi prospešné. Tu je 9 potravín s vysokým obsahom tuku, na ktoré by ste nemali zanevrieť.

Ryby sú všeobecne považované za jeden z najvýživnejších dostupných zdrojov živočíšnych bielkovín. Patria sem najmä ryby ako losos, pstruh, makrela, sardinky a sleď.

Mäso z týchto živočíchov je nabité omega-3 mastnými kyselinami prospešnými pre srdce, vysokokvalitnými bielkovinami a množstvom vitamínov i minerálov.

Navyše pravidelná konzumácia rýb môže zlepšiť kognitívne funkcie, pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a znížiť riziko srdcových chorôb.

Ak nemôžete (alebo nemáte radi ) ryby, skúste začať užívať aspoň doplnok s rybím olejom. Najlepší je olej z tresčej pečene. Obsahuje všetky omega-3 , ktoré potrebujete, ako aj dostatok vitamínu D.

Určite ste už počuli o pozitívnych účinkoch orechov na naše zdravie. Majú totiž vysoký obsah zdravých tukov či vlákniny a sú dobrým rastlinným zdrojom bielkovín.

Orechy tiež obsahujú vitamín E a veľké  množstvo minerálnych látok, ako je horčík. Práve nedostatkom tohto minerálu trpí väčšina z nás.  Štúdie z roku 2014 ukazujú, že ľudia, ktorí jedia orechy, bývajú zdravší. Majú nižšie riziko vzniku rôznych chorôb – napríklad obezity, cukrovky 2. typu a ochorení srdca.

Medzi zdravé orechy patria najmä mandle, vlašské orechy, makadamové orechy a mnohé ďalšie.

Keď je reč o zdravých mastných jedlách, nemôžeme zabudnúť na extra panenský olivový olej. Má vysoký obsah kyseliny olejovej, mastnej kyseliny, ktorá v sebe skrýva niektoré silné protizápalové vlastnosti a tiež zlepšuje zdravie srdca. Okrem toho pozitívne vplýva na reguláciu cukru v krvi a pri zhadzovaní  prebytočných kíl.

Extra panenský olivový olej sa dá využiť vo vašej kuchyni naozaj všestranným spôsobom. Najviac jeho chuť však vynikne na grilovanej zelenine a zdravých zeleninových šalátoch.

Avokádo patrí medzi výnimočné ovocie, a to najmä pre svoj vysoký obsah zdravých tukov ( až 80 %). To znamená, že má ešte vyšší obsah tuku ako väčšina živočíšnych potravín.

Avokádo je tiež jedným z najlepších zdrojov draslíka v našej strave a poskytuje až 15 % dennej potreby tohto cenného minerálu. Okrem toho obsahuje veľa antioxidantov.  Konzumácia jedného avokáda denne vám pomôže znížiť zlý cholesterol. V tomto ovocí nájdete aj veľa vlákniny, ktorá ponúka množstvo zdravotných benefitov pre trávenie, zdravie srdca a pri chudnutí.

Medzi 9 potravín s vysokým obsahom tuku patrí aj táto potravina, ktorá predstavuje skvelý zdroj vápnika , vitamínu B12, fosforu, selénu a mnohých ďalších živín. Syr býva tiež bohatý na bielkoviny, napríklad 28 gramov syra obsahuje 6 gramov bielkovín. To je takmer toľko ako pohár mlieka.

Plnotučný jogurt je rovnako ako syr mliečnym výrobkom s vysokým podielom tukov. No na druhej strane je to výživná potravina, ktorá obsahuje zdravé probiotiká.

Vedeli ste, že v prípade tmavej čokolády nejde len o maškrtu s vysokým obsahom tukov, ale aj o potravinu plnú živín? Obsahuje totiž vlákninu a niekoľko dôležitých látok vrátane železa a horčíka.

Tmavá čokoláda je tiež nabitá antioxidantmi, ako je resveratrol a epikatechín, ktoré zvyšujú vašu energiu a spomaľujú starnutie.

Pozor však na výber správnej tmavej čokolády. Mala by mať minimálny obsah kakaa 70 %. Čokolády s menším obsahom kakaa majú vyšší obsah cukru a nižší obsah prospešných živín.

Tuk, ktorý nájdete v chia semienkach je vlastne omega-3 mastná kyselina alfa-linolénová. Ide o zdravý tuk, ktorý pomáha zlepšiť zdravie vášho srdca.

Chia semienka znižujú krvný tlak a majú protizápalové účinky. Sú tiež neuveriteľne výživné . Okrem toho, že bývajú plné vlákniny a omega-3 mastných kyselín, obsahujú aj množstvo ďalších živín.

Celé vajcia sa kedysi považovali za nezdravé pre vysoký obsah cholesterolu a tuku, ktorý sa skrýva v žĺtku. Nové štúdie však ukázali, že cholesterol vo vajciach negatívne neovplyvňuje cholesterol v krvi, aspoň nie u väčšiny ľudí.

Okrem toho je táto potravina veľmi bohatá na živiny a obsahuje množstvo vitamínov i minerálov. Napríklad cholín. Ide o vzácnu látku dôležitú pre zdravie vášho mozgu a nervového systému, ktorej nedostatok má až 90 % ľudí.

Hoci sa kedysi predpokladalo, že potraviny s vysokým obsahom tuku majú nízky obsah živín, netýka sa to všetkých. Potraviny uvedené na zozname vyššie môžete pokojne zaradiť do jedálnička, pretože sú nabité cennými látkami. Tvoria preto súčasť zdravej výživy.

Najnovšie Články