Denná Tlač

Ekonomika

Až štvrtinu nákupov spotrebného tovaru na splátky urobí Bratislavský kraj, v rámci Slovenska sú veľké regionálne rozdiely

Až štvrtinu nákupov spotrebného tovaru na splátky urobí Bratislavský kraj, v rámci Slovenska sú veľké regionálne rozdiely

V nakupovaní spotrebného tovaru na splátky v rámci Slovenska sú veľké regionálne rozdiely. Až štvrtinu nákupov v kamenných predajniach urobia ľudia v Bratislavskom kraji.

Ako ďalej vyplýva z údajov spoločnosti Home Credit, s pomerne veľkým odstupom v počte nákupov nasledujú obyvatelia trnavského a nitrianskeho regiónu s 13, resp. 12 percentami. Najmenej je to v Banskobystrickom kraji s necelými deviatimi percentami z celoslovenského počtu nákupov na splátky.

Pri pohľade na množstvo utratených peňazí za takéto nákupy podľa jednotlivých krajov, tak aj tu jasne vedie bratislavský región s takmer 22 percentami. No na druhom mieste je košický región s 15,5 %. Aj tu je opäť na chvoste Banskobystrický kraj s podielom 8,4 %, spolu sním je ešte pod desaťpercentnou hranicou aj Trenčiansky kraj.

„To, že sa percentuálne vyjadrenie počtu jednotlivých nákupov v tom-ktorom kraji úplne nezhoduje s percentami objemu platieb, je prirodzené. Niekde napríklad ľudia v klasických obchodoch nakupujú tovar na splátky častejšie, ale za menšie sumy, inde zase môžu kupovať drahší tovar, ale zato menej často,“ vysvetľuje obchodný riaditeľ Home Creditu Marek Tomčík.

Každopádne je podľa neho vidieť, že región Bratislavy je v kúpyschopnosti obyvateľstva niekde úplne inde ako zvyšok republiky. V objeme utratených financií sú na druhom mieste Košice, ako druhé najväčšie mesto Slovenska.

„No tu je zaujímavé, že v počte nákupov sú pred nimi oblasti Trnavy a tesne aj Nitry. Na druhej strane tu máme v oboch ukazovateľoch posledný banskobystrický región, kde ľudia nakupujú v podstate trojnásobne menej ako v hlavnom meste,“ približuje Tomčík.

Z pohľadu druhu tovaru sú vo všetkých krajoch bez rozdielu na prvom mieste mobilné telefóny. Za nimi sú notebooky. V rámci všetkých krajov sú to v sumáre ďalej domáce spotrebiče, ako sú vysávače, kuchynské roboty a podobne. Nasledujú inteligentné hodinky, herné konzoly, televízory, PC komponenty a počítače.

„V dnešnej dobe sa dá na splátky kúpiť prakticky čokoľvek,“ dodáva ombudsman klientov Home Creditu Miroslav Zborovský.

Najnovšie Články